Çoğu çay profesyoneli için çayın yetiştiği iklim, toprak, rakım çok önemlidir. Mesela yüksek rakımdaki çay yaprakları, alçak rakımdakilere göre çok daha fazla aromaya sahiptir, bu da çayı daha kaliteli kılar. Bu yüzden Munnar, çay dünyası bakımından en önemli bahçelerden biri olarak anılır; çünkü dünyada en yüksek rakıma sahip çay bahçesidir.
Munnar, Hindistan Kerela’da 1760’lara kadar orman olarak anılan daha sonra ise Avrupa’dan gelen Wellington Dükü tarafından gelen çay tohumlarının ekilmesiyle yıllar sonra orman olmaktan çıkıp bir çay bahçesi haline gelmiş bir yerdir aslında.
Görsel olarak çok doyurucu bir yer olması burayı turistik anlamda çok popüler bir hale getirmiş, internete yazarsanız bir sürü turla karşılaşıyorsunuz mesela. Munnar sadece çay yaprakları ve onların inanılmaz kokusuyla meşhur değil. Bunun yanısıra her 12 senede bir çiçek veren Neelakurinji adlı çiçek burda yetişiyor – Bundan sonra 2018’de çiçek verecekmiş bu arada.
Buralarda yürürken bir sürü dağ keçisine, file, kaplana ve aslana rastlanabilirmiş, dikkat!Bölgedeki en meşhur çay firmalarından biri yine Hindistan orijinli olan TATA Çay, hatta Nallathani’de bir müzeleri bile var.
8000 feet yani yaklaşık 2,400 metrelik rakımıyla aynı zamanda en yüksek organik çay bahçesi ünvanına da sahip. ABD Çay Kurulu taragından da Altın Yaprak ödülü ile ödüllendirilmiş. Bence en güzel yanı tamamen geleneksel metodlarla çayın işlenmesi, bu CTC metoduyla işlenmiş çaylara göre çok daha iyi son ürün almalarını sağlıyor.
Hindistan ve çay üzerine yazılacak milyon şey var, ilkinden şimdilik bu kadar!
Bol çaylı günler!