viewer-1

Çayın içinde pirinç fikri kulağa ne kadar hoş gelir en başta bilemem ama kavrulmuş pirincin fındıkımsı ve toasty tadının, yeşil çayın o eşsiz tadıyla karışıp yarattığı bu inanılmaz lezzet kesinlikle denemeye değer!

Bahsettiğim çay Genmaicha!

Japon kültürünün en temel çaylarından birisi. Hakkında bir sürü efsane var!

Bu efsanelerden biri 15. yüzyıla dayanıyor…

Bir samuray, mücadele stratejisi çizmek üzere birkaç askerlerle buluşur. O dönemin geleneklerine uygun olarak da toplantıda yeşil çay servisi yapılır. Samurayın hizmetçisi Genmai, çay servisi yaparken gömleğinin kollarından gün içinde atıştırmak için koyduğu pirinçleri çaya düşürür. O dönem çok pahalıya satılan çayın mahvedildiğini gören samuray bir anlık sinirle katana (kılıç) ile hizmetçisinin kafasını kesiverir. Daha sonra ise oturup hiçbir şey olmamış gibi çayını yudumlar ve çayın mahvolmadığını hatta muhteşem bir lezzete dönüştünü fark eder. Yaptığı haksızlıktan dolayı inanılmaz bir vicdan azabı duyan samuray, canına kıydığı hizmetçini onurlandırmak için çaya Genmai-cha (Genmai’nin çayı) adını verir.

Diğer bir hikaye ise o dönem çok pahalıya satılan yeşil çayı herkesin alabileceği ucuz bir çay haline dönüştürülmek için çaya pirinç karıştırıldığı yönündedir.

Peki hangi hikaye doğrudur?

Gerçek ikincisine yakın olsa da aslında hiçbiri…

Genmaicha, 90’lı yıllarda Kyoto’da bir çay dükkanı tarafından harmanlanmıştır. Asıl amaç 2. hikayede olduğu gibi herkesin bütçesine uygun, lezzetli bir çay elde etmektir. Bütçeye uygun olsun diye – son yıllara kadar – en düşük sınıf, son hasat (bancha) yeşil çay kullanılmıştır ve pirincin de amacı çayın kötü aromasını bastırmaktır. Son senelerde ise bancha’nın yerini çok daha iyi kalitede olan sencha’ya bırakmasıyla Genmaicha, çay uzmanlarının vazgeçilmezlerinden biri haline gelmiştir.

Bu harika çayı denemek isteyenler için de tarifi veriyorum.

2 yemek kaşığı kadar esmen pirinci tavaya koyun ve orta-kısık ateşte kavurun. Sonra ufak bir tencereye kavurduğunuz pirinçleri ve 4 kap kaynamış suyu ekleyin ve bir iki dakika kaynatın. Tencereyi ateşten alın ve birkaç dakika bekletin. Su 85 – 80 dereceye düştüğünde, 2-4 çay kaşığı yeşil çay ekleyin ve  bir iki dakika demlenmesini bekleyin… Genmaicha’nız hazır!

Pirinç patlaklı çaylar!

Ece.

Yorumunuz?

About admin